Sri Lanka


Bij een rondreis door Sri Lanka denk je al snel aan witte stranden palmbomen, trein reizen en lekker eten. Dit klopt allemaal, echter kent Sri Lanka een aantal bijzondere en mooie verassingen waar je niet zo snel aan denkt. Bijvoorbeeld de ruige Jurrasic Park achtige bergen in Ella, de grote diversiteit aan wildlife en dan nog maar te zwijgen over de fantastische kwaliteit aan golven voor epic surf sessies. Sri Lanka is met een opmars bezig en wordt ongekend populair en ik weet niet of het er de komende jaren in positieve zin gaat veranderen. Als je het echte pure Sri Lanka nog wilt ervaren is het nu de tijd! Door de snelle groei van het toerisme Worden er overal hotels en andere faciliteiten uit de grond gestampt. Ik was een maand in Sri Lanka die begon met een week op Epic Single Fin surf trip Waar ik later op terug kom in een special voor surfen in Sri Lanka. Nu zal ik jullie meenemen in een rondreis door Sri Lanka die begon in het toch wat mindere Colombo.

Colombo

Ja hier kan ik niet zo heel veel over kwijt eigenlijk dan dat het niet zo bijzonder is. Je zou denken dat als je op Colombo vliegt de stad er ook in de buurt is maar dat is niet het geval, minstens een half uur met de taxi. Mocht je na je reis even willen bijkomen kun je betere naar het dichterbij gelegen Negombo gaan. Het is leuker en veel dichterbij. Colombo is groot vies en niet echt mooi te noemen. Maar wel de plek om je trein reis te plannen! Op het station van Colombo is het op zijn minst gezegd rustig en mensen krioelen overal en nergens. Hier vandaan de ticktet geboekt voor de trein naar Anuradnapura en de legendarische trip verder land inwaards tussen Edapalatha, Nuwara Eliya en Ella.

Anuradnapura

Anuradnapura ligt redelijk noordelijk gelegen en staat in het teken van tempels en stupas en is UNESCO wereld erfgoed. Het is een heilige stad voor het boeddhisme. Mijn ervaring is dat als je 1 tempel gezien hebt ze eigenlijk allemaal wel gezien hebt. Ook vind je er nog een aantal andere ruïnes en overblijfselen en zeker de moeite waar om even langs te gaan en het met eigen ogen te zien.

Sigiriya

Sigiriya of ook wel bekend al Lion rock is een geweldig mooie en verassende plek. Sri Lanka is zo afwisselend dat het na 200km een totaal andere setting kan zijn. De Lion rock dus, vroeger was dit Sigiriya dus echt een Lion rock. Hoewel iedereen voor een te hoge prijs Lion rock zelf op gaat (en zo ook ik) is er toch een plek waar het uitzicht op de Lion rock misschien nog wel veel beter is, en voor minder dan de helft van de prijs. Of je gaat net als ik naar allebei want zeg nou zelf het is toch een te gekke plek! tip: Ga de Lion rock vroeg beklimmen i.v.m. hitte en ga dan met de sunset de Lionrock bekijken vanaf de Pidurangala berg.

Polonnaruwa

Vanaf Sigiriya kun je redelijk makkelijk en dag op Safari naar het iets noordelijkere Polonnaruwa, waar je vooral veel olifanten vind. En ja het is jammer dat je hutje mutje met veel jeeps om olifanten heen staat maar goed daar moet je dan even doorheen kijken want het is prachtig. En de olifanten worden redelijk met rust gelaten.

G-day!
Kandy

Voordat ik de mooiste treinreis ter wereld ga beleven heb ik een tussenstop in Kandy. Deze plek heeft genoeg te bieden, een mooi centraal gelegen water met overal markt kraampjes en lekker eten. Ik denk dat ik dit tot nu toe de leukste stad van Sri Lanka vind.

Kandy
Kandy to Udapalatha

Voordat ik op de trein stap voor de mooiste treinreis van Sri Lanka slingeren we door de bergen en heuvels die vooral in het teken staan van thee!

Train to Ella

Dit is toch wel de vetste treinreis ooit. Als het geluid van de trein in je hoofd bonst en je in een soort trans raakt waan je jezelf tussen prachtige berg formaties en uitgestrekte groene vlaktes. Alsof de wereld even op pauze gaat en je werkelijk alle schoonheid ziet met al je zintuigen.

Ella

Ella vind ik denk de meest verassende, mooiste en inspirerende plek van Sri Lanka en echt wel 1 van mijn favorieten. Door die immense bergen om je heen voel je je zo klein. Het lijkt wel een jungle van jurrasic park. Dit had ik me nooit bedacht bij Sri Lanka! Het knusse dropje Ella staat in het teken van de tochten die je kunt doen naar Ella rock, Little Adams Peak en Adams Peak. Het is hier rustig en kalm maar genoeg te doen. Vol avontuurlijke tochten ben je elke dag gesloopt. Little Adams Peak en Ella rock heb ik beklommen en is prima te doen als je vroeg weg gaat. Was wel een goede oefening voor de beentjes. 1 ding Ella is magisch en niet te missen!

Nine Arch Bridge

In Demodara vlakbij Ella is nog iets wat je niet wilt missen. De Nine Arch Bridge heeft zijn naam te danken aan zijn ontwerp en is hellemaal gemaakt van steen en cement door de Britten. De brug en het idyllische landschap zijn zelfs gebruikt voor Harry Potter! Werkelijk een bijzonder plek vlakbij Ella. Het toerisme groeit ook hier explosief en zal in een aantal jaar waarschijnlijk minder leuk druk zijn.

Yala National Park

Yala national park is een groot park dat grenst aan de kust. Het is groot, en druk! Ja het is een beetje dubbel. Er is natuurlijk veel moois te zien en als je geluk hebt zie je een Leopard, wij zagen er een. Ook al was dat alleen zn staart of een glimp van z’n kop als je de foto’s inzoomt. De gaten in de wegen zijn zo extreem dat wij er leterlijk 2 dagen reis ziek van zijn geweest. Maar goed, been there done that zullen we maar zeggen!

Hiriketiya

Deze plek is het meest paradijselijke plekje op aarde waar ik tot nu toe geweest ben. Het is zo idyllisch en klein baaitje in de richting van Matera waar ik aan het begin van mijn reis door Sri Lanka al eerder geweest ben. Daarover later meer in een Sri Lanka surf special! En omdat ik toch Sri Lanka rond ging moest ik hier terug.

Niet alleen voor het prachtige strand maar natuurlijk ook voor de golven. Voor zowel beginner als gevorderde surfer kun je hier je borst nat maken met een reef en een Beach break recht voor de deur!

Waar nu nog maar een x aantal accomodaties staan zie je al wel met razend tempo nieuwe faciliteiten gebouwd worden. Waarschijnlijk is het mooie en het gevoel dat niemand deze plek kent snel verdwenen. Toen deze plek door surfers ontdekt werd 2 jaar geleden was er eigenlijk niemand en nu al is het redelijk druk. Niet alleen surfen maar ook snorkelen en zwemmen tussen de schildpadden behoort hier tot de normaalste zaak van de wereld. De baai omarmt je en sluit je hellemaal af van de wereld, alsof alleen deze baai bestaat.

Ratnapura

Voor dat we doorzetten richting Negombo maken we een tussen stop in Ratnapura, ook wel de stad van de diamanten genoemd! En we zijn hier niet zonder reden. Mijn zus is geadopteerd uit Sri Lanka en geboren in Ratnapura. Nu zijn we met oude foto’s opzoek naar het ziekenhuis van Ratnapura waar ze geboren is om een kijke te nemen.

Radnapura
Negombo

Laatste stop voor ik naar de Maldiven vlieg en Sri Lanka weer rond ben. Wat een geweldig land. Dat het zo divers zou zijn had ik niet verwacht. Het is goed te bereizen met de trein en bus (wel druk) maar dat heeft juist weer wat. Zoals ik al aangaf komm ik nog met een surf special. tot die tijd hier nog een aantal foto’s van een puur Sri Lanka!

“To awaken alone in a strange town is one of the pleasantest sensations in the world.”

, ,