Schotland


Een reis door Schotland. Dan denk je al snel aan Whiskey, rendieren en highlands. Maar niet zo snel aan een TinyHouse. Woonpioneers kreeg het verzoek van een klant in Schotland om in samenwerking met Liberté TinyHouses een TinyHouse met een strak design te bouwen, die LibertéTinyhouses eigenhandig bouwde en weg bracht naar Schotland. Een unieke missie dus! Wij gingen samen met KLCK.Media mee om hier een small documentary over te maken. Naar een eiland waar ze de term Tinyhouse waarschijnlijk nog nooit of weinig gehoord hebben en waar meer herten wonen dan mensen, het eiland Jura!

Ferry Ijmuiden / Newcastle

Met een huis aan de trekhaak rijden we gemiddeld 70 km p/u en is elk hobbeltje er eigenlijk één teveel. Na de eerste kilometers zitten we lekker in het zadel en gaan we vol zelfvertrouwen de ferry op, 8 uur lang drijven we richting Newcastle.

Newcastle

Na 8 uur dobberen op een commerciële reclame boot waar elke avond een bandje met halve tegenzin hun playlist afspeelt, en waar ze stipt om 10 uur bingo spelen wordt het de hoogste tijd om op pad te gaan. Vanaf Newcastle rijden we deze dag tot Loch Lomond, zo’n 181 mile langs het platte land en Glasgow.

Loch Lomond

First stop, Loch Lomond. Vanaf nu wordt de route alleen maar mooier, voordat we de highlands induiken brengen we de eerste nacht in de TinyHouse door aan de rand van Loch Lomond.

En uiteraard zijn we al flink los gegaan om vette shots te maken!


Loch Lomond / Tarbert

Deze route lijkt met elke bocht mooier te worden. over zo’n 70 mile rijden we over bergpassen door de highlands langs spiegelende meren waardoor de highlands dubbel en dwars op je netvlies staan. Op deze route hebben we de tijd genomen om vette beelden te maken en stoppen we onderweg in het idyllische Inveraray. Aan het einde van de route overnachten we in Tarbert waar we de volgende ochtend de 2e ferry pakken naar Islay!

Morning glory
Set-up

Inveraray

Voordat we het laatste stuk van deze route inzetten stoppen we in dit idyllische dorpje waar je via een brug met een ”bescheiden” kasteeltje op de achtergrond binnen rijdt.

 To Tarbert

Ferry to Islay

Van Tarbert naar Islay is het over 40 mile ongeveer 2 uur varen. Langzaam aan worden de ferry’s steeds kleiner en de routes steeds rustiger. Voor de TinyHouse achter de auto toch nog een aantal spannende momentjes!

Islay

Als je hier in alle rust rond rijd zou je niet zeggen dat een aantal van de beste Whisky’s van Schotland hier gestookt worden. Er is geen hond te bekennen maar hier vind je de plekken waar o.a. deze Whisky’s gestookt worden:

  • Ardbeg.
  • Bowmore single malt.
  • Bruichladdich.
  • Bunnahabhain.
  • Caol Ila.
  • Finlaggan Single Malt.
  • Kilchoman.
  • Lagavulin Single Malt.

Islay to Jura.

Het laatste deel van de trip, en wat betreft de route ook de meest uitdagende. Nog een laatste kleine ferry van 5 min tussen Islay en Jura.

Waarna alleen nog maar een one way naar boven kruipt tot deze simpel weg ophoudt. Dit eiland telt zo’n 6000 herten en 200 inwoners. Het is er stil en de mensen staan met lichte verbazing te kijken waar dit rijdende huis naar toe gaat. Maar zeg nou zelf hij past toch hellemaal thuis in dit landschap?

Delivery

Na een aantal spannende en krappe doorgangetjes zijn we op locatie om het ”pakketje” af te leveren. We worden warm ontvangen en parkeren de TinyHouse!

The interview

We zijn hier natuurlijk ook mee naar toe gegaan om het verhaal achter dit alles te vinden en te vertellen. Daarom hebben we de trotse nieuwe eigenaar geïnterviewd die met een heel inspirerend verhaal onze aandacht opslokte. Waarom ze dit TinyHouse nu eigenlijk besteld hebben en hun levens verhaal achter dit alles. Maar daar gaan we nog niks over zeggen, dit zie je binnenkort allemaal terug in de short docu! Dus tot zover, cheers!

De volgende dag zouden we de boot terug naar het vaste land hebben om half 7 , maar door een defect ging de eerste boot pas rond 10:00. Waarop een wanhopige poging om De boot van Newcastle nog te halen mislukte en we noodgedwongen door moesten richting Folkestone om de via de Eurotunnel op de trein richting Calais te gaan. Kortom, never a dull moment!

Distance traveled: 3.151 km

check out the complete route!