Road trip Golfsurfen Frankrijk Spanje


“van de atlantische kust naar het baskenland”

 

Road trip Golfsurfen Frankrijk Spanje. De eindeloze Franse stranden langs de westkust waar surf camps eerder een regel dan een uitzondering zijn en de surf industrie overal te zien en in te vinden is. Met de Crêperie aan het strand en een Kronenburg in de hand is er voor iedereen wel iets te vinden langs deze kust vol met surf. Van een afgelegen baai waar niemand het bestaan van weet tot de bekendste surf plaatsen van Frankrijk waar elk jaar drommen jongeren naar afdruipen om kennis te maken met de surf. En het wonderlijke Baskenland waar de sfeer toch heel anders is, en het echte Spanje je tegemoet komt.

On the road

Locked and loaded! Met de camper volgeladen en de surfboards op het dak gaan we richting de eerste stop Mimizan. Waarna we 3 weken richting het zuiden langs de Atlantische oceaan zullen rijden en naar het noord Spaanse Baskenland.

Mimizan

Met de zon en golven in ons achterhoofd moeten we eerst nog een goede 1270 km asfalt slijten en ons door Parijs heen wormen. Na een monsterfile vlakbij Bordeaux  worden we beloont met een heerlijk zonnetje en een plekje tussen de dennenbomen. Nadeel van de toeristische westkust is dat wildkamperen hier gewoon niet te doen is en je wel één of andere camping moet zoeken, maargoed Mimizan dus, goede stemming leuke golven en omringd door dennenbos slaan we ons ”kamp” uit en surfen en glijden in de surfvibe.

Vieux-Boucau

Van Mimizan zakken we zo’n 50 km naar beneden naar Vieux-Boucau. Op het eerste gezicht niet de meest geweldige ”surfvibe” Ik heb altijd het idee dat echte gezelligheid qua uitgaan een beetje verstopt zit langs de Franse kust. En dus moet je daar een beetje doorheen kijken en zelf de stoute schoenen aantrekken en erop uitgaan om het te vinden. Want met een beetje zoeken is het er echt wel! We staan langs de duinen gestationeerd op een kleine afstand van het strand voor surf en s’avonds haken we aan bij een Nederlands surf camp en hebben een mooie avond in een leuke tent in de duinen. En beetje koken en lekker buitenleven, kortom genieten dus!

Hossegor / Labenne

Next stop Hossegor. Deze plek is wel bekend in de surf scene en dat zie je ook wel terug. Er is genoeg te zien en te doen hier, iets verderop in Labenne mooie surf en alles wat daarbij hoort, chillen in de hangmat en de dag leven zoals die komt!

Biarritz / Bidart

We zitten inmiddels al lekker in the flow van het road trippen en hebben nog 2 laatste plekken in het zuidelijke en steeds warmere Frankrijk. Biarritz en Bidart waar het toeristische randje er een beetje afgaat en we met de locals in het water liggen. Als we verderop het noorden van Spanje al zien liggen en Epic surf binnen komt rollen, clean en rustig komen ze je tegemoet met het geluid van klotsend water pakken we de ene naar de andere golf hellemaal stoked, het ultieme gevoel van vrijheid!

San Sebastián

Van Frankrijk Naar spanje. Een wereld van verschil, alles een stuk goedkoper en de mensen toch een stuk minder stug. We rijden van de vlakke Franse kust lijn zo het Baskenland in en dan transformeert de vlakte zich toch al snel in bergen en rots partijen. Een paar uur verder en je bent in een totaal andere wereld kwa natuur, mensen, surf en alles wat er omheen hangt. Eerste stop San Sebastián die bekent staat om zijn tapas, goeie surf en bruisend uitgaansleven. Genoeg te zien en te doen dus vooral lekker eten!

Zarautz

Alles hier draait om surf en goodvibes. Ook hier surfcamps maar in Spanje snappen ze de gezelligheid eromheen toch iets beter. Met een gezellige boulevard vol met restaurants en een camping waar je niet het idee hebt dat je op een camping zit, ik noem het gewoon een surf straat. Waar campers tentjes van alles bij elkaar staat en gezellig bij elkaar aanhaakt. Alles leeft en bruist hier aan gezelligheid en surf niks te kort. Mijn favoriet van deze trip!

26%

Vanaf Zarautz trekken we nog iets verder het Baskenland in. Ik mis een afslag en pak de volgende. Slingerend door de bochten omhoog komen we bij een weg waar een bord staat ”verboden voor caravans”. Dat ben ik niet dus rijden maar. We rijden omhoog tot het asfalt zich transformeert naar een grof motief voor de grip. Het wordt meer en meer stijl en het zweet begint me nu uit te breken. De camper zakt weg in zijn 3e en ook zijn 2e versnelling. Dus moet ik snel handelen als ik stil kom te staan ben ik de pineut en kom ik niet meer weg. Dus in z’n 1 en op goed geluk verder naar boven zonder te weten waar het ophoud. Met de loeiende motor onder ons die flinke klappen krijgt door maximaal in zijn toeren te werken. Gelukkig komen we boven en begint de camper flink te loeien en die laten we even een tijdje afkoelen. Natuurlijk wel trots dat het beestje ons gewoon naar boven trekt met zijn 3000kg geladen en wel. Als we boven zijn zien we een bord die er beneden niet was en dat verklaart een hoop. Gelukkig liep het goed af. We zijn later nog even terug geweest om te kijken en liepen naar beneden en kwamen erachter dat lopen naar boven al zure kuiten geeft. Echt wel stijl dus die 26%.

lekeitio

Deze dagen zwerven we rond in het Prachtige Baskenland. Geweldige plekken om te kamperen boven op een berg met uitzicht over zee. Wel is de surf hier een beetje lastig te vinden en lopen onze dagen bijna ten einde dus besluiten op de terug weg nog even de laatste golven te pakken in Zarautz voor we weer een goeie 1300 km naar huis tuffen.

“De verassing voor de dag van morgen is dat je niet weet wat hij brengen gaat zolang je je agenda maar alléén laat.”

distance traveled : 3094 km

, , ,