Road trip golfsurfen frankrijk normandië bretagné


“Het kleine Schotland van Frankrijk”

Road trip Golfsurfen Frankrijk Normandië en Bretagne. De ruige en rotsige kustlijnen met talloze baaien voor perfecte surf, stille getuigen op de achtergrond van de bevrijding in WO2. Normandië en Bretagne, nog een deel van Frankrijk waar je (bijna) overal wel kunt wildkamperen en je niet de massa toeristen vind zoals in zuid-Frankrijk. Hier vind je rust en avontuur welke je zelf in kunt vullen, de rust en het betoverende landschap laten je een ander Frankrijk zien, één die je na elke bocht of afslag weer verrast met iets nieuws. kortom surf trip Normandië en Bretagne is avontuur.

 

Normandë

Met de camper vol getankt en een damp van diesel achter ons rijden we naar frankrijk richting Normandë, waar onze 3 weken roadtrip begint op een plaats waar de bevrijding van europa begonnen is. Deze route is een stuk relaxter rijden dan bijvoorbeeld de route naar zuid-frankrijk. Omdat hier simpelweg gewoon minder toeristen heen gaan en de meeste doorrijden naar het zuiden. Zonde want dit is één van de grootste verrassingen van Frankrijk. Het is ongeveer 600 km naar de eerste stop en rijden via de Pont de Normandië Normandië binnen. Waar het landschap zich transformeert van uitgestrekte vlaktes naar hoge kliffen en bunkers, kanonnen en Kraakhelder blauw water. Met op elke hoek van de straat een herdenkingsteken of wel iets wat herinnerd aan D-day. Feit is dat we mede dankzij deze helden nu met de Liberté in vrede kunnen rondreizen hier. De eerste nacht staan we boven op een Cliff met uitzicht over zee waar de overblijfselen van de oorlog nog steeds als getuigen in het water liggen.

D-Day

We ontwaken langzaam met het geklots van de zee achter ons als de regendruppels op het raam van de camper tikken en de vogels al lang en breed ontwaakt zijn. De rust die je hier vind omringt door het verhaal van D-day, die je hier voelt als je over zee kijkt en je bedenkt hoe dat geweest moet zijn. Die rust die er nu is werd toen overtroffen door bommen en vernietiging.

We rijden de route langs de stranden waar het zich heeft afgespeeld zoals Gold beach, Omaha beach, en Pointe du Hoc. Ook gaan we langs op een stukje Amerikaans grondgebied Normandy American Cemetery and Memorial.

Bretagné

Verder naar het zuiden, via het magische Saint Michel en langs rotsige landschappen vol met kastelen en anderen nostalgie. Wat veel vrijheid en avontuur geeft is dat we niks boeken, we zien wel waar we belanden. Nog één stop voor we morgen weer verder kunnen. We zwerven wat rond in de buurt van Saint Michel. Soms vind je snel een plekje, de andere keer rijd je een uur rond om wat te vinden in the middle of nowhere. Dat is frustrerend en geweldig tegelijk want als je dan een plek vind waar niks en niemand is en het je ultieme gevoel van vrijheid geeft krijg je daar natuurlijk wel een kick van dat is het leven, Liberté dus! We vinden een afgelegen plek in een bosrand tussen de koeien en zien tot de volgende dag geen mens, we maken een vuurtje, eten en genieten van deze vrijheid. De volgende dag richting de westpunt van Bretagné voor de eerste surf en dat is bij Pointe de Dinan.

Baie des Trépassés

Het meest westelijke puntje van Bretagné en dat is Baie des Trépassés. Fris en fruitig na een surf sessie rijden we die kant op zonder enig idee wat we zullen aantreffen. We wringen ons met de camper door dicht gemiste wegen als de geur van de bomen zich door het raam naar binnen wringen. Tot we van boven af een heuvel afrijden de bocht in en daar ligt het in alle glorie, wat een plaatje. Met een klein hotel in de midden en verder niet veel behalve rotsen, een geweldige baai, golven, natuur en rust. We zien mensen op de parkeerplaats staan met campertjes en vraag of je hier prima kan wild kamperen, en dat is geen probleem als je het maar netjes houdt en terecht. Ook valt mijn oog op nog een paar campertjes verderop boven op de heuvel waar je uitkijkt over de baai, we rijden naar boven waar nog een Duits en Nederlands stel geparkeerd staat en kunnen hem er  bij parkeren, deze geweldige plek is ons ”thuis” de komende dagen, vol met surf, hiking, fishing en waar je maar zin in hebt, wat een plek, mijn favoriet van Bretagné!

Wake up

De surf is aan, de golven rollen door de mist de baai in en hoor ze op de kust slaan, een beter wakker worden kan ik me niet voorstellen, die vind je nergens op een camping en is nog gratis ook. Die vrijheid brengt het echte mens in je naar boven In contact met de natuur en de roots waar we in horen te leven, die we nog wel is vergeten in het gecreëerde westerse wereldje en de maatschappij.

Hiking

Boots aan en gaan! We zitten wel op het meest westelijke stukje va Bretagné maar nog niet op de uiterste punt en dat is Pointe du Raz. Langs grote rots partijen en groene heuvels met kraakhelder blauw water wat tegen de kant aan slaat is dit een heel vet stukje hiking.

Surf

Als we terug lopen zien we dat de swell netjes  binnen komt rollen en wij als surfers stoked worden van wat we zien! Dus snel wetsuit aan voor een geweldige cleane avond sessie. Als later de zon wegzakt in alle rust en we gezellig met de ”buren” barbecuen en en biertje drinken kijk ik naar waar ik ben , op een heuvel gratis met een uitzicht dat niet te koop is met perfecte surf in de achtertuin! Baie des tréspassés is het Bretagné!

Surfen in Bretagne kan ook zonder camper. Charcuterie Surf House Bretagne is een comfortabel surfhouse vlakbij Baie de Trespasses. Met uitgebreid ontbijt en surfguiding van Alex om alle andere surfspots in de regio te ontdekken. Check de website voor meer info.

On the road

Na een aantal dagen gaan we toch opweg naar nieuwe avonturen. Hoewel we ons prima vermaken hier gaan we meer van Bretagné ontdekken. Plekken als Plovan en Pointe de La Torche. Die natuurlijk nooit meer kunnen tippen aan Baie Des Tréspassés. Hierna duiken we een stukje richting het zuiden om nog wat zon mee te pakken want eerlijk is eerlijk je hoeft niet naar Bretagné te gaan voor het mooie weer. Maar het heeft daarin tegen veel meer te bieden met zijn mistige raadselachtige landschappen. Dus als je alleen van zon bestemmingen houdt zou ik zeggen ga niet. Waar ik al bang voor was wordt werkelijkheid, waar zon is zijn toeristen en is het dus over met wildkamperen en wordt wat avontuur is al snel verplicht op een camping zitten. We surfen nog even bij Les Sables-d’Olonne maar dit is niet ons ding veel te druk en toeristisch dus morgen maar weer terug naar de vrijheid!

Back North

Spullen inladen en wegwezen hier. Terug naar noord Bretagné, een stukje waar we nog niet geweest zijn en het is gelijk een stukje op de route terug naar Nederland. We zetten koers op Cap Fréhel.

Een koude gure wind waait langs de rotsen die hier de baas zijn. Een kust om elke dag iets nieuws te ontdekken. We hiken langs de rotsen naar beneden. Het zit vol met zee leven van schelpen tot krabben tot kleine natuurlijke aquariums en grotten. We blijven hier nog een paar dagen en surfen in de baai van Cap Fréhel. Waarna we jammer genoeg de route naar Nederland weer inzetten. Met een hoofd vol herinneringen die niemand meer afpakt rijden we naar huis met de ervaring Bretagné, ééntje die ik zeker nog een keer over ga doen.

 

“Een camper, een kaart en niks boeken. Het geeft je een ultiem gevoel van vrijheid die voor iedereen anders is.  Je kunt hem zelf in vullen niks te gek het is aan jou. Het geeft verassingen in goede en minder goede vorm wat het tot een avontuur maakt die je laat voelen dat je alive and kicken bent.”

Distance traveled: 2987 km