“Down under”

Rondreis Hongkong en Australië. Land van Kangaroos en koala’s, regenwoud en woestijn. Van verlaten stranden en gezellig drukke steden. Van aboriginals en culturen. Waar ze landgenoten een Ozzie of een Aussie noemen. Waar mensen oprecht geïnteresseerd zijn. Het is een andere wereld op deze planeet, één die je voor altijd grijpt en je wereld zoveel groter maakt. Australië verandert een mens.

Amsterdam / Hongkong

Eerste keer naar Ozzie. We vliegen eerst naar Hongkong voor een overstap van 14 uur waarin we de immense stad een beetje verkennen onder het genot van een flinke jetlag. Volgens het weerbericht is het zonnig maar een flinke dosis smog laat het zonlicht verdampen. Appartementen reizen tot in de wolken. Ieder zijn eigen airco dampend aan de muur. Het is massaal en druk, zeker een imponerende stad maar het moet je ding zijn.

Hongkong / Cairns

Nog een goede 7 uur vliegen dan beginnen we onze reis in Cairns (Queensland). Dit noord-oostelijke deel van Australië heeft een tropisch klimaat en heeft veel regenwouden. Het regen seizoen is tussen november en april en komt net op gang als wij aankomen. Hoe zuidelijker je gaat des te droger het wordt. Dat komt goed uit want wij gaan road trippen met een camper van cairns naar Brisbane en Byron Bay.

Cairns

Het is december en we komen gesloopt aan vanuit de kou in een warm en kleurrijk Ozzie. De palmbladeren waaien in slowmotion als de vogels je toe fluiten en de natuur je verstelt doet staan met zijn geur en kleur. We pikken de camper op en verkennen Cairns voor we onze road trip naar het zuiden beginnen.

Green island

Cairns is een onstpannen stad gelegen aan het begin van het bekende great barrier reef. Een reef van 2300 km wat voor de oostkust in de koraalzee ligt vol met eilanden en vissen. één van de mooiste rifs ter wereld. Het wordt het achtste wereld wonder genoemd. Maar ook één die bedreigt wordt. Vanuit Cairns pakken de de boot voor een trip naar Green island. Een klein rond en het woord zegt het al groen eiland. We snorkelen over het rif langs de blauwe vissen en verkennen het eiland.

Road trippen

Terug op het vaste land trekken we de komende dagen richting het zuiden langs de wijde grote stranden. Waar je vaak nog alleen bent ook. Je mag (bijna) overal gewoon je camper neerzetten en lekker tukken. Dat is natuurlijk goedkoop maar geeft je ook veel rust, vrijheid en avontuur. Elke dag is weer nieuw en je weet niet wat die geeft.

Mission beach

Als de kilometers slijten langs de geweldige oost kust komen we aan in Mission beach. Een ”Californië” achtige sfeer, niet druk en prachtige stranden. We raken aan de praat met een stel Poolse dames die ons attenderen op het Jackaroo hostel dat op een paar kilometer van dit strand verwijderd is. We horen het even aan en dat klinkt als een gezellige setting, the place to be in mission beach! We zeggen de dames vaarwel en besluiten er in de avond op de bonnefooi heen te rijden. Wat een plek, midden in het oerwoud bevind zich een klein paradijsje tussen de slangen en wilde natuur vlak aan zee. We regelen dat we de camper op het parkeerterrein neer mogen knallen en daar kunnen pitten, en daarop volgde een iets te gezellige avond met leuke mensen een lekker drankje enzovoort. De volgende dag chillen in de hangmat en ontdooien in het water. De focus op het volgende hoofdstuk van het avontuur die de volgende middag weer verder gaat langs de oostkust naar het zuiden.

Airlie beach

Next stop Airlie beach. Het episch centrum voor tripjes naar Long island, whitsundays, snorkel/duik tours en ga zo maar door. we raken aan de praat met een dude en we lopen ergens naar binnen en regelen voor de volgende dag een trip naar Long island . Slapen daar een nachtje waarop we daarna met een catamaran naar de whitsundays gaan.

Long island

Vlak voor de oostkust tussen de talloze eilanden ligt Long island, geen auto’s of andere drukte dus het voelt echt een beetje of je op een onbewoond eiland zit. hoewel dat gevoel aan de andere kant weer verpest wordt door de ”resorts” die er zijn. Maar goed het is gewoon super mooi! Je vind er Kangaroos die we spotten. Er zitten ook schildpadden en walvissen om het eiland maar die zien we niet. Het is gewoon totale rust hier geweldig!

Whitsundays

witter dan wit, blauwer dan blauw. Als iemand zich afvraagt hoe het paradijs er uitgezien zou hebben zou ik zeggen ga even langs de Whitsundays. Dichterbij het idee van het paradijs komt je niet denk ik. Het klinkt cliché maar je snorkelt in een aquarium gelegen in een wit tapijt van zand omringt door groene velden van palmen. Als het water opspat en langs je heen ”sprait”, als je op de catamaran door de deining schuift en je alles vergeet. Dan zijn het de Whitsundays die je verder doen denken dan alles wat je al kent.

Airlie beach to Byron Bay

Eenmaal terug in het gezellige Airlie beach raken we aan de praat met een groep ozzie boys uit de outback. We willen één deze dagen surfen maar hebben geen idee waar en komen erachter dat we dan nog een goeie 1200km moeten rijden richting de Goldcoast. Logisch natuurlijk want hier ligt een flink rif voor het strand waar weinig deining doorheen komt. Het is wel mogelijk om met een bootje achter het rif te surfen. Oké check we rijden morgen 1270 km richting het zuiden voorbij Brisbane naar de Goldcoast.

Om de 2 uur wisselen we af en pompen de tank een paar keer vol en rijden in één keer door dat we aan het einde van de dag bij de Goldcoast zijn. Als de avond plotseling valt en we het schemer in rijden transformeert de onschuldige mooie weg en omgeving in een laatste paar spannende uurtjes. We rijden ineens in het dikke donker langs bosranden over onverharde wegen zien geen hand voor ogen en plots klapt er een konijn op de bumper. Het is nog een flink stukje en we weten niet wat we tegenkomen of waar we precies uitkomen. Dus doen we het rustig aan en zie daar in de verte ineens iets op de weg ik neem gas terug en kijk nog is goed, het is een kudde koeien. Die had ik niet op de bumper willen hebben. Gelukkig zien we het op tijd en snappen we nu waarom je als toerist s’avonds en s’nachts eigenlijk niet mag rijden, maar ja dan beleef je ook niks.

Byron Bay

Na een spannend ritje gister hebben we vannacht ergens langs de weg geslapen en gewacht tot het daglicht weer op de deur klopte om verder te rijden richting de Goldcoast. Nog een kilometer of 20 en we komen aan bij SurfersParadise. Je verwacht dan een super chille ”surf” sfeer. Echter blijkt het een economisch en commerciële massa stad te zijn. Niet echt wat ik zal neerzetten als een ”surf paradijs”. Grote gebouwen hotels e.d. allemaal op elkaar echt een toeristische trekpleister en niet ons ding wij zoeken wel iets op wat de naam ”surfersparadise” beter kan dragen en dat is Byron Bay!

Hippie sferen en iedereen is zo vriendelijk dat het gewoon eng is. Geen hoge massale gebouwen maar sfeer en gemoedelijkheid, lekker eten en super toffe surf/hippie winkeltjes en koffie tentjes. We stranden hier voor een paar dagen want het is bijna kerst. Dus vieren wij kerst in onze zwembroek en surfen in tropisch water en alles wat Byron Bay te bieden heeft. Als je richting de Goldcoast gaat moet je hier geweest zijn. Als je van surf en al die sferen houdt dan is Byron the place to be!

Brisbane

Na de kerst en gaan we een stukje terug naar Brisbane. Daar nog een paar dagen en leveren we de camper in en pakken we het vliegtuig naar Sydney voor oud en nieuw! We hebben een plek gevonden net buiten Brisbane en kunnen daarvandaan met de bus het centrum in. Een mooi moderne stad met genoeg te zien en te doen en vermaken ons prima voor een paar dagen.

Missie

Ook hebben we in Brisbane nog een missie. Een vriend van ons heeft gediend in Afghanistan samen met de broeders uit Australië. één daarvan kwam samen met zijn hond om het leven tijdens een missie. Dus onze vriend vertelden dat en dat er een monument is opgericht voor hem en zijn hond en zij. Als je in Brisbane bent zoek het dan even op. Dat wilde we heel graag doen en gingen op onderzoek uit. Op internet zoeken naar aanknopingspunten en vonden iets in de stad maar dat bleken andere monumenten te zijn. Weer verder zoeken tot we net buiten het centrum een begraafplaats gevonden hadden en daar gingen zoeken maar niks vonden dan een militair gedeelte maar geen monument van Sapper Darren Smith & EDD Herbie. We lopen het kantoortje binnen van de begraafplaats en de twee medewerkers achter de balie gaan met ons meezoeken ik hun systeem en we leggen heel de situatie uit. En dan ineens komt één van de medewerkers met het antwoord. Een kilometer of 5 verderop is een opleidingscentrum voor honden. Waar dus blijkbaar ook de hond van Darren Smith is opgeleid en daar zou het moeten zijn. En ja we rijden langs een gevangenis de bocht om en rijden de parkeerplaats op waar aan de rand het monument staat in alle stilte met honden geblaf op de achtergrond vanuit de kennels. We staan erbij stil en eten daar nog wat en zijn blij dat we het hebben kunnen vinden.

Sydney

We leveren de camper af en vliegen oudjaarsdag naar Sydney. We hebben gelukkig een plek gevonden om te overnachten. Wij dachten ow dat zien we tegen die tijd wel maar naarmate onze reis vorderde en mensen zijden dat gaat je nooit meer lukken om met oud en nieuw iets te vinden in Sydney want iedereen is dan in Sydney. Dus langzaam kwamen we erachter dat dat ook zo was. Dus plaatste ik een oproep op Facebook. Een maat van ons wist van iemand die al jaren in Sydney woont en ook nog uit het zelfde plaatsje in Nederland komt als ons maar voor werk daar is gaan wonen. En die vond het te gek als we kwamen. Aangekomen in Bondi Junction heeft hij alles voor ons geregeld. Kaarten voor het wel bekende Sydney vuurwerk en kaarten voor het feestje op nieuwjaarsdag in Sydney. Daarnaast staat hij zijn bed voor ons af en heeft hij de koelkast gevuld met bier en liggen trein tickets op tafel, oftewel veel te gek maar ja wel super vet natuurlijk! We kunnen niet al te lang wachten en moeten al snel met trein en bus richting Sydney harbor voor Newyears eve yeah! Once in a lifetime natuurlijk met oud en nieuw in Sydney is een streepje erbij op de bucketlist! Na een super vette avond gaat het feest hier niet zo door als in Nederland. Hier maken ze van nieuwjaarsdag een feestje en dat hebben we gemerkt. Voor we naar het feestje gaan nemen we een nieuwjaarsduik op Bondi beach wel bekent van Bondi rescue. Hangen daar wat rond en komen een beetje bij van gister waarop een knaller van een feestje volgt die tot in de vroege uurtje doorgaat, Sydney het was kort maar Awesome!

 

Outback

Na een heel kort nachtje proppen we de backpack’s vol en zeggen onze gastheer gedag en bedanken hem voor de te gekke paar dagen Sydney mede dankzij hem. Springen in de taxi naar het vliegveld en stappen brak het vliegtuig in richting Alice Springs. Uit het raam zie je een dorre rode woestijn die bekent staat om zijn oorspronkelijke inwoners aboriginals en de voor hun heilige Kata Tjuta en Uluru Ayers rock. Eenmaal voet aan de grond worden we bijna plat geslagen door de hitte en de straffe warme wind. De temperatuur loop tegen de 50 graden aan en is net even te veel als je die avond ervoor een nieuwjaarsfeestje hebt gehad. Maar we moeten door en halen een dikke 4X4 Toyota Land cruiser op gevuld met avontuur, tent slaapzakjes, kookgerei, koelkastje enzovoort. We zijn gelijk alles vergeten en zijn net een stel kleine kinderen zo blij met zo’n dikke bak onder je kont. Dit is onze vriend en trekpaard de komende week. We plannen een route door de woestijn langs Uluru en Kings Canyon. Voordat we gaan regelen we nog een Jerrycan voor extra diesel en slaan water in heel veel water, en voedsel. Het kan zomaar zijn dat je een paar dagen niemand ziet laat staan een winkel of een pomp station. Het is off the grid hier in de outback. Ook heb je een ”road permit” nodig zodat ze weten dat je daar ergens bent. We hebben satelliet noodsignaal bij ons voor als het echt misloopt. Want bereik met je telefoon is er niet. Het is afgelegen en kilometers zie je niemand het is heel erg warm maar één van de vetste dingen die je in Ozzie kunt doen. Je komt erachter wat alleen zijn is het zet je aan het denken, je bent weer op een plek waar donker echt donker is waar de melkweg zo aan je voeten schijnt aan de hemel. Deze plek van aboriginals is magisch en doet wat met je. Neem het wel serieus en sta open voor wat het te bieden heeft.

Kings Canyon

We trekken van Alice springs richting Kings Canyon. De Grand Canyon van Ozzie en slapen in the middle of nowhere met de vetste sterrenhemel die ik ooit gezien heb, zoals gezegd is de melkweg hier goed te zien. Als de avond valt en je alleen de warme wind voelt en het afkoelt tot 30 gr niet minder. Maken we ons op voor een nacht in een tentje met alleen wat gaas en zonder slaapzak op een matje Geweldig met die sterrenhemel als plafond. Als het donker is en we nog met een lampje rond struinen stuiten we op een paar slangen op een paar meter van onze tent. Uiteraard waarschijnlijk giftig zoals bijna alles hier in Ozzie. We checken onze tent op gaten en leggen voor de zekerheid een mes tussen ons in je weet nooit wat er opdaagt hier in dit stukje ongerepte wereld. We duiken de nacht in en slapen als een waakse kat die stiekem toch op zijn hoede is. We trekken wat rond in de omgeving en een dag later gaan we om half 6 op pakken snel alles in en zijn rond 7 uur bij de Canyon want na 8 uur mag je er niet meer op i.v.m. met de hitte. Maar wat een vette canyon midden in de woestijn waar verder weinig is rijst ineens een immense canyon uit de grond.

Uluru Ayers Rock

Als laatste gaan we nog naar Kuta Tjuta national park waar Uluru Ayers Rock ligt midden in het ”rode centrum” in het midden van Australië. Deze enorme rots formatie heeft voor de aboriginals een religieuze betekenis net als de Kuta Tjuta.

Wist je dat Uluru met zijn 348m hoogte 24 meter hoger is als de eifeltoren, en dat slechts 10% zichtbaar is de andere 90% 6 kilometer ongeveer zit onder de grond, en deze steen is 3,6 kilometer lang en staat midden in de open vlakte echt een bizar natuur verschijnsel.

We rijden nog een paar dagen rond en genieten van de rust en de afzondering met de buitenwereld voordat we weer richting Alice Springs gaan en daar het vliegtuig pakken richting Perth. Waar we nog een dag zullen zijn voor we weer naar Hongkong en Amsterdam vliegen een reis naar huis van ongeveer 54 uur staat bijna weer voor de deur. maar nog even het moment pakken.

Perth

Helaas gaan we de terugreis inzetten met als eerste stop Perth. We vliegen nog even over Uluru heen en zeggen dan vaarwel tegen de Outback en bijna van Australië. Maar dit is zeker niet de laatste keer geweest. Je kunt het eigenlijk zo gek niet bedenken of Australië heeft het. Het maakt je echt een ander mens en laat je verder denken.Hongkong / Amsterdam

Nog één overstap van 16 uur en dan nog een vlucht van 12,5 uur naar Amsterdam.

distance traveled : 37.285 km