“ North sea juice ”
Kun je in Nederland surfen? Of, zijn er golven in Nederland? Dat soort vragen krijg ik vaak als mensen horen dat je in Nederland surft. Of als er een dag veel wind staat dat ze zeggen, mooie dag om te surfen. Nou niet om te golfsurfen. Het is geen Frankrijk of Hawaii maar JA je kunt zeker golfsurfen in Nederland. Kortom een goede reden om dit artikel te schrijven en iedereen kennis te laten maken met de mooie surf die Nederland te bieden heeft. Nederland is rijk aan 523 km kustlijn die steeds populairder wordt en in de zomer niet voor niets heel erg in trek is bij toeristen. Vol met surf, surffestivals, surfscholen en verborgen geheimen heeft de Nederlandse kust meer te bieden dan je denkt.
Waar?
Golfsurfen in Nederland is overal langs de kust mogelijk en van oudsher is Scheveningen de bekendste spot. Waar je het beste kunt gaan surfen is moeilijk te zeggen en iedereen heeft een andere voorkeur. Wel kun je letten op een aantal dingen:
→ Wat is voor jou de dichtstbijzijnde spot?
→ De surf voorspellingen (golf/wind richting etc..). Het kan zijn dat er soms surf is op de waddeneilanden en niks in het zuiden of andersom.
→ De drukte, hou je niet van drukte en volle line-ups? Dan kun je een spot als Scheveningen misschien beter mijden.
→ Beginner of gevorderd? Als beginner kun je het best eerst een les nemen bij een spot met een surfschool.
Afgezien van de voorspellingen maakt het niet zoveel uit waar je gaat, probeer zoveel mogelijk spots en vind je favoriet. Hieronder een overzicht van de bekendste spots in Nederland.
Texel
Wil je het ”vakantiegevoel in eigen land” ga dan naar Texel. Een prachtig eiland met een perfectie ligging wat betreft surf kansen. De bekendste spots zijn paal 9 en 17. Op Texel vind je totale rust vol natuur schapen en vogels. En wat fijn is, geen drukke surf.
Wanneer?
Eigenlijk kun je het hele jaar door surfen. De periode voor een ”seizoen” surfer loopt ongeveer van april t/m september. Daarna zijn de surfscholen meestal dicht op een enkele na. De bikkels surfen het hele jaar door, en dat is ook prima te doen in de winter als je je goed inpakt. En in de winter is de kans op mooie swell (golven) uit het noorden en weinig wind uit het oosten een stuk groter. Daarover straks meer.
Surfen in Nederland kun je zelden in je zwembroek zoals bijvoorbeeld op Costa Rica. In de zomer is het met een dunne wetsuit goed te doen en is de water temperatuur gemiddeld 18 graden. Bij een gemiddelde winter zakt het tot 5 graden en is een dik pak met een cap, handschoenen, en schoentjes zeker nodig en niet voor iedereen weggelegd. Maar als je het surf virus te pakken hebt houdt maar weinig je tegen en kan het een mooie uitdaging voor je zijn. Hieronder een grafiek met de gemiddelde zeewater temparaturen.
Voorspellingen
Waar je vroeger maar naar zee moest rijden om te kijken of er golven stonden kun je nu vooraf via internet aardig inschatten wat je kunt verwachten. Al blijft het enorm lastig omdat een aantal dingen vaak precies goed moeten vallen wil het echt worden zoals voorspelt. Denk aan windrichting en snelheid. Golfrichting en periode. Komt een laagje met regen en wind een paar uur eerder of later dan kan het zomaar totaal anders zijn. Op een prachtige zomer dag met een zuiderlijk briesje is het meestal flat. In de herfst overheerst er vaak een zuid-westen wind met een Noordzee vol met schuimkoppen en een rommelige surf. In de winter heb je kans op mooie swell (golven) uit het noorden als een storm bij Schotland en Noorwegen de ''swellmotor'' opgang brengt en mooie golven richting onze kust stuwen met een koud oosten briesje voor mooie cleane golven.

Één van de meest bekende website's voor die voorspelling is Surfweer.nl. Waar Tobias wekelijks meerdere keren een verslag uitbrengt wat we kunnen verwachten voor de aankomende week of het weekend. Tevens kun je je hier opgeven voor een cursus meteo training wil je een stapje verder gaan. Dit kan helpen om je inschattingen waar en waneer te surfen een stuk verbeteren. Ook leer je veel over de zee stromingen, weerkaarten etc.
Ook een grote surf forecaster voor over de hele wereld is Magicseaweed. Hier kun je per land en spot de golfhoogte / richting en periode zien. Ook windsnelheid / richting en de weer voorspelling in één tabel zoals hieronder. Kortom alles wat je nodig hebt. Over het algemeen komt dit aardig overheen maar uit ervaring klopt het niet altijd helemaal. Daarom kijk ik altijd op zowel surfweer.nl als op Magicseaweed. Maar ook op bijvoorbeeld Windguru of Windfinder. Neem daar een gemiddelde van en je hebt een prima voorspelling maar geen zekerheid.
“Surfen in Nederland is voor degene die geduld heeft, en de zee je leert geduld te hebben”
Gear
Wil je graag leren surfen neem dan les en begin op een Soft top. Die heeft veel drijf vermogen en doet niet zo zeer als je hem tegen je hoofd krijgt. Als het virus je te pakken heeft kun je altijd een ander board kopen of huren. Voor de Nederlandse golven is een Longboard ideaal en kun je het meest te water. Een shortboard is ook mogelijk alleen kun je deze minder gebruiken in Nederland. Voor zo'n board heb je over het algemeen redelijk hoge golven nodig met veel push. Een beetje uitrusting voor een surfer in Nederland bevat het volgende:
→ Board (longboard, shortboard etc..)
→ Wetsuit zomer ( bijv: 3/2mm voorjaar / zomer / najaar)
→ Wetsuit winter ( bijv: 5/4 mm)
→ Leash ( lijn aan je surfplank)
→ Wax ( basecoat / wax )
→ Cap / handschoenen / schoentjes (winter)
Surfscholen / shops
Wil je een surfles dan kun je overal in Nederland terecht. Bijvoorbeeld bij Hartbeach in Scheveningen welke het hele jaar open is, ook in de winter! Maar ook De surfschool in Hoek van Holland waar het een stuk rustiger is. Of Surfana Zandvoort. Hier een overzicht van surfscholen in Nederland. Ook hebben de meeste een toffe online en fysieke sufshop!
Hier nog een link naar het gratis boekje OpWeg, golfsurfen in Nederland.
Dit is globaal het golfsurfern in Nederland. Ik zal later in anderen artikelen bepaalde onderwerpen extra belichten zoals een wetsuit kopen of wat voor board. Ik hoop dat je nu staat te trappelen om kennis te maken met de Nederlandse surf.
See you Along the way in the North sea!
“I Need the Sea Because It Teaches Me” – Pablo Neruda
Zo kan de Nederlandse surf dus zijn.
//vimeo.com/16614529