Citytrip Oslo

Je hebt een kortingsvoucher voor een vlucht en kijkt wat  de goedkoopste vlucht is en dan kom je uit in Oslo, Noorwegen. Ticket geboekt en dan even Oslo googelen en erachter komen dat Oslo één van de duurste steden ter wereld is hmm. Een nieuwe uitdaging een low budget citytrip naar Olso. Eens kijken of dat lukt.

Voor wie denkt dat alleen op reis gaan eenzaam is vergeet het maar. Je raakt altijd in contact met mensen al is het in het vliegtuig of waar dan ook. En dat geeft je reis altijd een andere wending. Alleen reizen geeft je een zee van vrijheid en mogelijkheden, jij bepaald en je hoeft dus nergens rekening mee te houden.

Oudjaarsdag

Daar zit ik dan op oudjaarsdag in het vliegtuig naar Oslo. Mijn 2016 start in het noorden. Wat ga je daar doen? en waarom met oud en nieuw? Vragen mensen mij. Moet er altijd een reden voor zijn? Ik heb geen idee wat ik daar ga doen of wat dan ook. Het is nog blanco en dat kan alleen maar leuk worden. Soms moet je gewoon niks plannen en blind gaan. Go with te flow.

In het vliegtuig raak ik met iemand aan de praat die zijn vriendin op gaat zoeken in Zweden en vanuit Oslo verder gaat met de trein. We moeten allebei van het vliegveld naar Oslo centraal en pakken de meest low budget NSB trein voor 90 NOK (9,30 euro). We slenteren door de koude straten en pakken een lekkere bak koffie voor ik verder ga opzoek naar mijn slaapplek en we onze wegen scheiden.

Airbnb

Heb je een ING rekening? Dan heb je waarschijnlijk nog veel verborgen korting waar je niks mee doet, namelijk rentepunten. Voor 2500 rente punten kun je 1 kortingsbon voor Airbnb verzilveren met een waarde van 25 euro. Zonde om niks mee te doen en dat dacht ik dus ook. Maar veel mensen weten niet eens het bestaan van die rentepunten af. Na even struinen op de website van Airbnb zie ik een soort studentenhuis met artiesten en creatievelingen. Boeken dus! Ik boek 2x 1 nacht en sleep daarmee dus 2x 25 euro korting mee in de zak door de voucher in te voeren. Kosten 2 nachten 40 euro! (en overnachtingen in Oslo zijn duur ook bij Airbnb) zonder korting dus 90 euro.

Eenmaal daar aan de rand van het centrum wordt ik warm ontvangen en krijg ik lunch en koffie voor geschoteld. Het mooie van Airbnb vind ik dat je bij mensen thuis komt, je leert de cultuur en de mensen kennen die je alles kunnen vertellen over de stad van waar wel en waar niet te gaan. Veel leuker dan een suf en duur hotel.

Exploring the city with new years eve

Alcohol is duur in Noorwegen maar echt duur, gemiddelde prijs voor een biertje in de kroeg is zeker 6,5 euro en een glas wijn al snel 10 euro. Dus nam ik een liter rum tax free voor 13 euro mee vanaf schiphol en haalde daar een flesje cola en je bent een stuk goedkoper uit als je tussendoor een rummetje drinkt. Oslo heeft genoeg te bieden en is super goed te belopen want zo extreem groot is het nou ook weer niet en alles is lekker compact.

De koude straffe wind waait over de haven en licht wordt het hier de hele dag niet, noem het maar schemer en wil je de stad rond deze tijd van het jaar bekijken heb je van 10:00 t/m 15:00 uur de tijd want daarvoor en erna is het gewoon donker. In de verte hoor ik mensen praten, mooi taaltje dat Noors en het geeft me het gevoel ik ben ff weg. De stad is rustig en bereid zich voor op de overgang naar 2016. Ik had met de huisbaas afgesproken om die avond met hun mee te gaan maar kwam er achter dat het niet helemaal mijn feestje was en dus trok ik mijn eigen plan en ben weer op eigen houtje de stad in gegaan, ook weer een voordeel van alleen reizen je kunt doen wat je wilt. Vrijheid. Ik sprak met mensen in de pub en bij de haven waar het vuurwerk van die avond aan de hemel 2016 inluiden. Ieder met zijn eigen verhaal.

New years day

Er hangt een grijze waas over de stad die nog in slaap is. Een nieuw jaar een nieuw begin maar in Oslo staat alles nog stil op de stoplichten na die groen springen en een echo door de straat heen schieten met hun getik. Niet nagedacht dat nieuwjaarsdag een feestdag is en (bijna) alles gesloten ga ik opzoek naar eten. Een klein bakkertje kon me aan brood helpen waarna ik met liet verassen door de stad.

Noorwegen.

Sandefjord

Ik drink nog gezellig een glas rum met de Noorse huisgenoten en proosten op het nieuwe jaar. Ik kom er bij toeval achter dat mijn vlucht van morgen van een heel ander vliegveld gaat. Ongeveer 200 km zuidelijker in Sandefjrod. Geluk bij een ongeluk nog een extra trein ritje en gelukkig mijn vlucht niet gemist. Anders sta je daar op het verkeerde vliegveld oeps.

Oslo is een mooie stad en heeft genoeg te bieden voor 2 dagen. Ook is het duur maar als je een beetje creatief bent kun je het echt wel goedkoop doen. Daarover zal ik nog een tips blog voor schrijven. Met al de kortingsbonnen en goed kijken was ik voor dit weekend totaal 233 euro kwijt. De mensen zijn aardig en spreken vloeiend Engels of helemaal niet. Ze zijn aardig maar ook wat op zichzelf maar als je met ze praat is het ijs al snel gebroken. Oslo is echt een aanrader en laat het je niet tegenhouden dat het duur is want dat hoeft het dus niet te zijn.

Distance traveled: 2.251 km